One of the most popular elephants is Dumbo, from the Walt Disney film made in the 1940's. The large ears of elephants, exaggerated in this film, do not hear well, despite their size. They are instead used to help keep themselves cool. There are many blood vessels in the ears, that as they are flapped, easily circulate the blood and keep body temperatures down, an ability that is essential in their desert climates. Elephants ears are so effective due to their size, ranging from two to three feet across.
One of the most distinguishing attributes is the trunk of the elephant. The trunk is an elongated nose that has many purposes and functions, made up of over 40,000 muscles, but no bones. They can use their trunk to suck up water and then spray it into their mouth to drink, wash themselves and keep cool. They use it to warn of danger and communicate with other elephants, as well as to smell and touch each other affectionately. The trunk is used most frequently though to eat. Elephants eat an average of 16 hours a day. Elephants use their trunk to reach up into trees to get food and pluck grass. Because they are such large animals and are herbivores who only eat grass, leaves, other vegetation that is available, African Elephants eat a high quantity of food, more than 700 pounds a day! They have to eat so much because over half of all they consume is passed through their systems undigested.
Elephants have the largest teeth of any animal. Even though they eat so much food,they have only four molar teeth. What they lack in numbers though, they make up in size. Each molar can weigh more than five pounds. With all the food that is eaten, their teeth take a lot of wear and tear and they need to replace their teeth throughout their life, up to six times for some. Their large tusks that extend out in front of them are also teeth, but instead of chewing, these incisor teeth, are used for defense, digging for water and uprooting trees. The ivory of these tusks has long been sought after and the primary reason elephants have been hunted.
Elephants are social animals. They live together in herds, with older females, called matriarchs, guiding the family. Adult males generally live alone while younger elephants, both male and female stay with the herd. Baby elephants, called calves, have a gestation period of 18-22 months and typically nurse from their mother up to five years. When a calf seems bothered or upset, the herd will come to its aide to comfort and caress. It is several more years after they stop nursing before they fully mature and if they are male, move out to be on their own. Their social nature is also reflected in their awareness of death, as grieving seems to take place among a herd when one of their family members die.
Not long ago there were over five million elephants on the earth, but there exists now less than a half million. Climate changes, as well as destruction of habitat, and hunting have influenced the number of elephants. Elephants need a lot of land because they eat so much, drink so much and are such large creatures. When humans are close, the elephants do not have the space they need and infringe on farm land, even eating crops. Although elephants have been revered for centuries and a symbol for faith and religion for some, they are quickly dwindling in numbers, and it is not known how long these captivating mammals will survive.
The average large Elephant bull reaches a weight of 5.5 tons. Some males can be as heavy as 6.5 tons. The females average about 3.5 to 4 tons.
How old do Elephant get?
The age will vary from one area to the next. In South Africa they normally reach 60-65 years. In Kenya & Tanzania about 70-75 years. The world record oldest Elephant reached an age of 86 years. The reason why there is such an age difference in the different countries is due to the type of vegetation that the Elephants are eating. The softer the vegetation is, the longer the lifespan of the animal.
Excluding the tusks, an Elephant has 8 teeth in its’ mouth, 4 molars on the top and 4 on the bottom. They eat on average 18 hours a day so eventually the teeth start cracking and fall out. A new set of teeth will then replace the old set. An Elephant goes through 6 sets of teeth in a lifetime and at the age of about 47 years the last set will push through. Once the last set of teeth have fallen out Elephant starts rubbing the vegetation between its’ gums to try break it down. The condition of the animal deteriorates as it can’t chew its’ food properly to get enough nutrition and eventually dies.
The Elephants in Kenya & Tanzania feed mainly on grass, which is their favourite food. The grass is soft on the teeth, so the Elephants last set of teeth last quite a long time. The elephants in South Africa also prefer grass but in the winter period when there less grass to eat they then start feeding more on leaves, roots and the bark of trees. This vegetation is a lot harder on the teeth so the last set of teeth don’t last as long as the Elephants in Kenya/Tanzania.
How much do Elephant eat in a day?
A large Elephant bull will eat as much a 200 kg of food a day. Only 40% of that is digested as they have a very weak digestive system. They will eat on average 18 hours a day.
How many muscles in an Elephants Trunk?
No one knows for 100% how many muscles there are. I have heard two figures, one of 40 0000 and another of 140 000 muscles. With so many muscles so close together it makes it difficult to count. What might look like 1 muscle could be a small group of muscles. So the correct answer would be "the elephant has thousands of muscles in the trunk".
How long is the Elephants gestation period?
The female is pregnant for 22 months. The newborn calf suckles for 18 months and even as long as 2 years. The reason for such a long weaning period is because of the many thousands of muscles that they have in their trunks, making it very difficult for the calf to control. As the calf learns how to use its trunk, it will start feeding more off vegetation and become less dependent on its mother’s milk.
Both Emma Snow & David Meisel are contributors for EditorialToday. The above articles have been edited for relevancy and timeliness. All write-ups, reviews, tips and guides published by EditorialToday.com and its partners or affiliates are for informational purposes only. They should not be used for any legal or any other type of advice. We do not endorse any author, contributor, writer or article posted by our team.
Emma Snow has sinced written about articles on various topics from Family, Food and Drink and Health. Emma Snow has always adored wild animals. Emma provides content for Wildlife Animals